tisdag 8 november 2011

Nya julfrågor

När jag läste alla era underbara julbloggar så hittade jag nya julfrågor på Maries julblogg, frågor som jag bara är tvungen att svara på!

Vilket julgodis brukar du göra själv, några favoriter? Tester du även nya recept?
Jag och min syster gör ALLTID massor av godis till jul, det hör liksom till på något sätt (och att äta överdrivna mängder såklart ;) ... )
Vi brukar göra marknadsgodis (fast det gör jag iofs redan nu varje helg, nomnom!), frasgodis, mintkyssar, nougatbitar, ischoklad, rocky road, mozartkulor, vitchokladgömmor och chokladmarsipan. Sedan gör pappa alltid knäck - det är liksom hans uppgift, men han gör den SÅ BRA!
Förra året var faktiskt ett år då jag testade många nya godissorter, vilka alla föll mig minst sagt i smak. Rocky Road, mozartkulor. vitchokladgömmor och chokladmarsipan gjorde jag för första gången förra året - och ÅH VAD SAGOLIKA DE VAR! De ska definitivt göras om i år!

Favoritjulgodis köpt?
Tomteskum, wienernougat, Aladdin/Paradis, VINTERVIT (KOM TILLBAKA!!!)

Bakar du till jul och i så fall vad?
Men absolut, det är ingen äkta jul om jag inte bakar massor! Det viktigaste är dock hembakade pepparkakor, lussebullar, saffransbiscotti och pepparkakshus. Förra året bakade jag även vörtbröd (saknar dock bra recept) och saffransdrömmar.

Testade du något nytt till julbordet förra året eller har ni alltid samma?
Ehrm, vi kör alltid samma saker och det är faktiskt väldigt mysigt. Det känns så juligt och "hemtrevligt" att alltid veta vad som serveras. Dock testade jag för första gången mammas egna julskinka förra året, och HERREGUD vad gott det var! Vilken miss jag gjort i 18 år!!!

Lyssnar du på julskivor eller bara typ Spotify?
När jag är hemma blir det julskivor, men här i Uppsala blir det Spotify.

Hur ser din julaftonsfrukost ut?
Risgrynsgröt och julskinkemackor (julskinka, mycket smör och surdegsbröd - SMARR!)

Brukar ni ha uppesittarkväll?
Ja, inte till Bingolotto eller så men vi brukar alltid efter att vi klätt granen duka upp årets första julskinka och mackor till det och avnjuta det vid granen medan julmusik spelar i bakgrunden. Sedan hugger vi in på julgodiset och årets jultidningar (de man beställer ur kataloger) och ser kanske någon julfilm. Innan vi går och lägger oss kokar vi gröt och ställer ut gröt tillsammans med en skinkmacka till tomten!

Slår du helst in dina julklappar själv eller får dem inslagna i affären?
Jag är ingen hejare på att slå in paket, men det är lite småmysigt att ändå göra det själv.

Hur ser din julgran ut?
Familjens gran kläs av julkulor, glitter, stjärnor, tomtar, smällkarameller och pynt som jag och min syster gjort i skolan samt massor av annat.
Min gran kläs av glitter, julkulor, polkagrisstänger, chokladtomtar, stjärnor, småspiror m.m.

Med andra ord, granarna är väldigt traditionella och helt UNDERBARA!

Har du någon speciell tradition att berätta om?
Hm, många. Men en speciell tradition är att jag, min syster och våra kusiner alltid leker charader innan julbordet och även lite efter. Det roliga är att dessa charader skrev vi när vi var mycket mindre, de kanske är 6-7 år gamla, om inte ännu mer. Väldigt roligt när man läser vissa formuleringar och stavningar. Även om vi börjar kunna charaderna utantill nu, så är det fortfarande roligt!

Enkäten gjord av Marie/Underbara JuletidRocky Road - helt klart en ny favorit bland julgotterna!

1 kommentar: