Saffran- och kardemummaknutar (20st stora)
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 påsar (1 g) saffran
50 g jäst
½ tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella/kvarg (10%)
100 g smör/margarin, rumstempererat
ca 13 dl vetemjöl special
Fyllning
200 g smör/margarin, rumstempererat
1 dl strösocker
1 msk malen kanel
½ msk kardemummakärnor, nystötta
Pensling
1 ägg
½ dl ljus sirap
2 tsk vatten
Garnering
½ msk kardemummakärnor, nystötta
1/4 dl strösocker
Mortla saffran tillsammans med lite strösocker. Värm mjölk, grädde och saffran till 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt sedan salt, socker och kesella/kvarg. Tillsätt slutligen smör och mjöl, lite i taget. Bearbeta degen för hand eller i maskin så den blir smidig, låt sedan jäsa under duk i cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Fyllning: Blanda smör, socker, kanel och nystötta kardemummakärnor till en krämig fyllning.
Ta upp degen på mjölad bänk. Dela degen i två bitar och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta. Bre på fyllningen. Vik sedan den ena långsidan mot den andra. Skär i tio remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt som ett par byxor. Vrid och snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jästa under duk i cirka 40 minuter.
Stöt kardemumma till garneringen och blanda med sockret.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädde dem i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Rör ut sirapen med vatten. Pensla de färdiggräddade bullarna med sirapblandningen och strö över kryddsockret.
Låt svalna på galler.
NJUT ♡
Ååååh! Jag är så sugen på saffransbullar, men vår ugnslucka är trasig och vår nya spis kommer inte förrän om en och en halv vecka...
SvaraRaderaÅh det låter gott! Får se hur länge till jag kan hålla mig innan det blir lussebullar här...
SvaraRaderaÅ, vad gott!
SvaraRaderaKram från Australien♥ ~Pernilla
Jag har varit sugen på saffransbullar ett tag men ska vänta till i mitten på november då vi ska ha ett litet glöggmingel
SvaraRaderaSer super gott ut :)
SvaraRaderaOj vad gott! Kunde inte hålla mig från att köpa en saffranskaka för någon dag sen, men hembakat är bäst..
SvaraRadera