onsdag 7 december 2011

Leve Kalle Anka♥

I dagens tidning (UNT) läste jag om en undersökning som Comhem gjort i november i år, där man ställde frågor om traditioner kopplade till tv-tittande under jul- och nyårshelgen.
Fast det egentligen är lite tragiskt att TV:n ska inkluderas i alla högtider (typ) så är jag en av dem som verkligen tycker att Kalle Anka är ett måste på julen ,även om jag kan alla sekvenser utantill! Men jag tror det är det som är poängen, Kalle Anka är på något sätt en trygghet om att alla behöver inte förändras trots att man själv blir vuxen, folk flyttar ihop, maten ändras, etc.

I undersökningen kom det mycket riktigt fram att Kalle Anka och hans vänner är programmet som "lindrar helgstressen" mest för alla åldrar, vilket forskare säger vara en kulturell röst.

Så här tyckte svenska folket om vilket det bästa julprogrammet är:
Kalle Anka och hans vänner - 50%
Karl-Bertil Jonssons julafton - 22%
Trolltyg i tomteskogen - 5%
Tomten är far till alla barnen - 4%
Fanny och Alexander - 4%
Svensson, Svensson - 4%
Uppesittarkväll - 4%
Kan du vissla Johanna - 2%
Midnattsmässa från Vatikanen - 1%
Mr Bean firar jul - 1%

Dessutom ställdes frågan "Kan du tänka dig en julafton utan tv?", varav 60% svarade Ja och 40% svarade Nej.

Intressanta resultat? Kan ni tänka er en jul utan TV eller är det något programmet som är en tradition att titta på?

6 kommentarer:

 1. Jag är en sådan som ser väldigt lite på TV men Kalle på julafton hör liksom till. Skönt att bara sitta ner en stund och just att man bara ser snuttarna en gång om året just på julafton gör det lite magiskt. Jag tänkter alltid att "NU är det julafton" när jag tittar på Kalle.Ibland försvinner tankarna iväg till tidigare jular, barndomens jular och vuxenjularna då mamma levde osv.

  SvaraRadera
 2. Det skulle allt kännas konstigt att inte se på Kalle eller Karl-Bertil Jonsson, men i övrigt tittar vi inte på TV på julafton. Fullt upp med att äta! :)
  Sv: Ja, det ska bli väldigt mysigt och roligt! :) Vad ska du själv göra i helgen? Hm, jag var osäker på vad ordet 'gemaker' som du skrev betydde, av meningen att döma trodde jag att det var den man är tillsammans med, men det står bara om väldigt gamla byggnader och fina rum i gamla byggnader? :)

  SvaraRadera
 3. Vi ser väldigt lite på tv på julen, så jag skulle nog klara mig utan tv, tycker ändå att julen är till för att umgås men det är klart att det skulle kännas lite konstigt utan kalle på julen.

  SvaraRadera
 4. Det skulle nog inte va någon panik om tv:n la av under julafton. Men det är klart, det är ju en tradition och när man ser på kalle eller när Benjam Syrsa sjunger då pirrar det lite extra i magen av julkänslor! :)

  SvaraRadera
 5. Sv: jag till hör nog den 2% av sveriges befolkning som inte har fallit för rocky road, jag äter hellre knäck faktiskt ;)

  SvaraRadera
 6. Hm, mina favoriter är faktiskt Kalle och självklart Mr. Bean! Jul-"avsnitten" med honom är underbara.

  SvaraRadera