onsdag 23 oktober 2013

Favorit i repris: Saffransscones

Okej, jag har en bekännelse. Jag har börjat missbruka saffran igen, framför allt i form av saffransscones. Jag försöker sluta, och varje gång lovar jag mig själv att detta var den sista gången jag gjorde och åt saffransscones. Men när jag brer på smöret, som smälter så där sinnligt, oförskämt och gudomlig som smör bara kan på ett varmt bröd, och sedan tar första tuggan är tankarna helt andra - "Dessa MÅSTE jag göra igen - typ imorgon!".

Jag har delat med mig av receptet på bloggen förut, ett recept som ursprungligen är från söta Amanda. Men eftersom det var ett helt år sedan sist så tycker jag personligen det är dags att åter påminna om hur något så enkelt kan bli så gott! Jag har gjort en modifierad variant på receptet, där jag byter ut smöret mot kesella/kvarg. Det blir fortfarande en underbar smak, men gör att man kan äta den ena varianten på vardagar och sedan lyxa till det på helgen med den andra (den med smör) varianten.

Saffransscones (2st)
1 dl mjölk
0,5 gram (1 pkt) saffran
5 dl vetemjöl
1-1½ tsk bakpulver
1 msk socker
en nypa salt
60 gram smör alt. 60 gram kesella/kvarg
1 ägg

Sätt ugnen på 250 grader.
Stöt saffran i en mortel med lite av sockret. 
Koka upp mjölken tillsammans med saffran. Ställ åt sidan.
Blanda mjöl, bakpulver, resten av sockret och salt i en bunke.
Rör ner tärnat smör/kesella och tillsätt sedan ägg och saffransmjölken.
Knåda samman degen så att den blir smidig och hänger ihop. Dela den sedan i två delar och forma två runda kakor av degen.
Lägg sconsen på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen 8-10 minuter (beroende på ugn). 
Dela sconsen och bre ett fint (hostrejälthost) lager smör på vardera sida och ha ev. ost på.
Funkar ypperligt att äta med julmust ;)

Njut! :D

5 kommentarer:

  1. Låter lika gott nu som för ett år sedan ;)
    Dags att testa kanske, i alla fall nu när jag är hemma och krasslig.

    SvaraRadera
  2. Måste jag absolut prova, låter jättegott! :)

    SvaraRadera
  3. Men hej och kul att du är tillbaka! :) Bra tips med kesella/kvarg, det ska jag absolut prova :)

    SvaraRadera