Jag LÄNGTAR som en tok efter den ljuva, milda och one-of-a-kind-smaken som bara går att uppleva i nybakta lussekatter. Dock känns det fel att inmundiga en sådan här underbar kreation innan första advent, så i helgen lagade jag mat som smakade saffran. Inte samma sak, men det stillade mitt sug liiiiiiite (väldigt lite dock...). Men OHMYGOD - hur gott var det inte?! SÅ GOTT!
Så om ni gillar saffran i mat så MÅSTE ni testa detta, det var TO DIE FOR!
Bild lånad från Malin
Chilimarinerad lax med saffranssås (4 portioner)
4 laxfiléer
Marinad
½ dl sweet chilisås
1½ msk olivolja
1 vitlöksklyfta, pressad
2 tsk Santa Maria Seafood & Fish (krydda)
1 nypa socker
salt och peppar
Saffranssås
1 rödlök
½ röd chili
1 vitlöksklyfta
2 brukar crème fraihe saffran & tomat
1 hönsbuljongtärning
1 knippe dill
500g oskalade räkor
salt och peppar
Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Lägg laxen i en påse och häll över marinaden. Gnid in laxen ordentligt och lägg in i kylen i ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxen i en smord ugnssäker form. Ställ in i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter, eller tills laxen är färdig. Gör under tiden såsen.
Hacka rödlök, vitlök och chili. Fräs i en stekpanna i lite matfett. Häll på crème fraichen och smula ner hönsbuljongen. Låt koka en stund.
Ta av från plattan och smaka av med salt och peppar.
Lägg i dill och de skalade räkorna precis innan servering.
Servera tillsammans med potatis och sallad.
Enjoy!
Ser jättegott ut! Detta ska testas redan till helgen kanske!
SvaraRaderaDet här ser gott ut!!
SvaraRaderaSer himmelskt ut! Jag fortsatte i dina spår och lade också upp ett "i väntan på julen-recept", såklart med saffran haha!
SvaraRaderaSv: Jo jag var också skeptisk länge, men sedan pappa tvingat i mig den där kycklingen är det något av det godaste jag vet! Din lax är definitivt något jag ska göra snart!
SvaraRaderaLåter supergott! Ska jag testa. Tack för tipset
SvaraRadera