söndag 25 september 2011

Himmelsk äppelpaj med egen vaniljsås

Jag vet att det är en julblogg jag har, men nu när det inte riktigt är dags för alla julsmaker och julbakverk ännu så tycker jag att det lämpar sig alldeles utmärkt med en äppelpaj med mycket kanel. Äpple och kanel påminner ju lite om julen i alla fall, och på hösten finns det nog nästan inget godare än en hembakad äppelpaj med egen vaniljsås - smakar ljuvligt!
Delar även med mig av mitt recept på min egen vaniljsås, så mycket godare än det köpta!
Dessvärre kan jag inte bjuda på någon bild på grund av att jag tappat bort min sladd till kameran - så irriterande! Men jag ska försöka skaffa en ny i veckan så jag kan börja förgylla min blogg med lite bilder ur min vardag igen :D
Men tills dess, njut av denna paj i längtan på julens godsaker!

Himmelsk äppelpaj
PAJDEG
150g smör
½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
FYLLNING
4 äpplen
2 tsk kanel
SMULDEG
1½ socker (rå- eller strö-)
1½ dl valnötter
1½ dl havregryn
2½ dl vetemjöl
200g kallt smör (tärnat)
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret på låg värme.
Blanda smör, socker och mjöl till en jämn deg.
Tryck ut degen i en pajform eller en form med avtagbar kant. Låt den vila i kylskåpet i 30 minuter.
Förgrädda skalet ca 5 minuter i mitten av ugnen.
Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt.
Lägg dem i pajskalet pch pudra över kanel.
Blanda socker, valnötter, havregryn och mjöl i en bunke.
Lägg i det kalla, tärnade smöret och blanda samman allt med händerna eller i en matberedare till en smuldeg.
Strö smuldegen över äpplena.
Grädda pajen mitt i ugnen i 20-25 minuter tills pajen fått en gyllenebrun färg.
Servera gärna ljummen med mumsig vaniljsås! :D

Linas vaniljsås (6 portioner)
3 msk florsocker
3 äggulor
1 tsk äkta vaniljsocker (de svarta små fröna)
3½-4 dl grädde

Bland först samman florsockret, äggulorna och vaniljsockret till en jämn röra så att det blandar sig ordentligt.
Vispa sedan grädden för sig så att den inte blir alldeles för fast, men inte rinnande heller.
Rör sedan ner vaniljsmeten i grädden med hjälp av en slickepott och servera den direkt, eller förvara i kylen med "lock" tills serveringen.
SMAKAR LOVELY!

6 kommentarer:

  1. Sv: Nej Ebba lär inte bli det ändå, hon har trots allt just fått barn... Men ja, Mark vore mitt första val om man fick välja, han är fantastisk! Men tror du inte att det blir en kvinna i år då? De brukar trots allt köra på varannat år...

    SvaraRadera
  2. Ha, jag får kommentera igen nu när jag såg din andra kommentar ;) Men visst känns det som en ganska skön kompromiss, man får se Jullotta men man slipper frysa? Win-win :)
    Det klart att vi ska ta en julshopping, skanna av hela Uppsala och bara njuta! :)
    Haha, jo, det är ganska hard-core. Men väldigt roligt!

    SvaraRadera
  3. Sv: Nej eller hur, jag kan inte komma på någon kvinna heller. Fast Lisbeth Åkerman hade inte direkt varit framstående året då hon blev julvärd, hon hade väl bara läst nyheterna som vanligt ;) Jag kan mycket väl tänka mig att förlika mig med Mark! :)

    SvaraRadera
  4. Sv: Ja visst är det det bästa! Haha, det är just det som min mormor gör. Hon glömmer flaskorna och sen får jag supergod must året efter. Perfekt för mig ;)

    SvaraRadera
  5. Som du kanske ha sett så har min julblogg (Tina´s Jul) flyttat till www.tinagustafsson.com och jag har länkat till din blogg på denna sida http://tinagustafsson.com/julbloggar-som-ger-massor-av-julfeeling/

    Känner du för att länka tillbaka så får du gärna göra det :-)

    För att vara säker på att inte missa något jag skriver om julen så kan du Gilla denna sida http://www.facebook.com/#!/pages/TinaGustafssoncom/192531110782439?sk=app_206747196050374

    Det skall bli så mysigt att börja läsa alla julbloggar igen, det har jag längtat efter i några veckor nu!

    Ha det bra så hörs vi bland alla julinlägg :-)

    SvaraRadera