onsdag 21 december 2011

Julstökandet fortsätter

Idag har jag fortsatt med julstökandet, dock blev det inte riktigt i samma grad som gårdagens julstök. Dock var jag även idag igång tidigt och hade klockan 8 redan gjort en knäckebrödsdeg och nougatrutor. Sedan blev det inte så mycket mer julstök på förmiddagen då jag och mami var till stan och gjorde diverse ärenden.
Efter lunchen och lite godisätande (Rocky roaden blev så bra!!!) satte jag igång med en av mina favoriter så här vid jul, nämligen mozartkulor! Hemgjorda mozartkulor är så galet mycket godare än de köpta. De köpta blir lätt torra, medan de hemgjorda blir mjuka och saftiga!
Sedan bakade jag ut tre plåtar knäckebröd och MYGOD vad gott det blev att lukta i köket. Och resultatet? Mycket, MYCKET godare än gårdagens!

Nu ska jag avnjuta ett glas julmust och kolla på lite jultv. Ikväll är det Leilas jul igen! Även om jag inte tycker det är galet juligt, så tycker jag om Leila.
Går det bra för er därute med allt julstök?


Nougatrutor (ca en liten långpanna)
150g margarin
6 dl havregryn
1 dl strösocker
4 msk ljus sirap
2-3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
250g nougat

Smält margarinet.
Blanda alla ingredienser utom nougaten i en skål och platta ut smeten i en liten plåt.
Om man har en stor plåt kan man göra en dubbel sats.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 200 grader i ca 5-10min.
Hyvla nougaten och lägg ut den på den varma kakan. Bred ut den jämnt över hela kakan och skär den i lika stora bitar.
Låt kakan svalna och skär sedan ut lagom stora bitar när kakan svalnat.
Förvara svalt.

Mozartkulor (ca 30st)
125g nougat
250g mandelmassa
150g mörk choklad (70%)

Skär nougaten i 30 lika stora bitar. Rulla dem till kulor och låt stelna i kylskåpet.
Dela under tiden mandelmassan i 30 lika stora bitar och platta/kavla ut dem tunt.
Lägg sedan en nougatkula på varje platta och forma mandelmassan runt nougaten så att den täcker helt.
Hacka chokladen i bitar och smält den i vattenbad.
Doppa kulorna i chokladen och låt dem sedan rinna av och stelna på ett bakplåtspapper.
Förvara svalt i en burk när de svalnat.

Knäckerutor med frön (ca 3 plåtar)
DAG 1
5 dl kall mjölk
2 msk honung
25g jäst
8½ dl grovt rågmjöl
4 dl grovt vetemjöl
1½ msk havssalt
1 krm bikarbonat

Topping
flingsalt
sesamfrön
linfrön
vallmofrön
solrosfrön
pumpafrön

Blanda alla ingredienser utom toppingen. Arbeta degen i en hushållsmaskin i ca 10min eller för hand 10-15min. Lägg degen i en smord skål, täckt med plastfolie, och låt den vila kallt över natten.

DAG 2
Ta fram degen ca 10min före beredningen. Dela degen i 2-3 delar och kavla ut degbitarna tunt på ett väl mjölat bakbord, i en storlek så att de täcker ett bakplåtspapper.
Rulla upp degen på kaveln och bred ut den på ett bakplåtspapper på en plåt.Skär kanterna så att de är jämna och hamnar innanför pappret.
Dela degen med en degspade eller vass kniv i så stora bitar du önskar. Sära lite på bitarna. Pensla dem lätt med vatten och strö över önskad mängd topping (TIPS! Använd mycket fröer).
Grädda i 12-15min i 225grader. De skall kännas torra och hårda redan när du tar ut dem ur ugnen.
Låt knäckebröden svalna på ett galler och förvara dem sedan tätt i en försluten förpackning.

Jättegott med smör och julskinka! :D

5 kommentarer:

  1. åh nougatrutor är ju sååååå gott! Jag har dock inte ätit det sen jag var nio år så det är allt på tiden att göra det i år. Nu blev jag inspirerad, fram med bakgrejorna! :)

    SvaraRadera
  2. mmm nogatrutor såg så goda ut!! =) ska gå tillbaka och kika på detta recept efter jul, kanske nyår! Nu har vi nog med godis, haha..

    SvaraRadera
  3. Knäckebrödet låter ju galet gott! Men det får nog bli nästa år tyvärr, finns inte tid över till det i år :)

    SvaraRadera
  4. Vilka goda recept! Och allt med nougat funkar i min bok ;) Hemma hos mig är vi glada för nougaten att mor min brukar skära upp den och linda in den i folie som den är. Världens smidigaste julgodis!;)

    SvaraRadera