fredag 23 december 2011

22 december stök

Gårdagen var inte lika härlig som dagarna innan då mycket hann i kapp mig, och dessutom sov jag bort min julkänsla på eftermiddagen. Men lyckligtvis så fanns den där igen imorse när jag vaknade!

Eftersom jag skulle bort mitt på dagen så stökade jag som vanligt på förmiddagen. Igår hann jag göra marknadsgodis, bountybollar, nougatgömmor och kola med pepparkakssmul innan klockan var halv 12!
Efter sen lunch så gjorde jag det fatala för den resterande kvällen, jag somnade i 1-2 timmar. När jag vaknade var ALL julkänsla borta. Jag blev helt förstörd.
Eftersom det var den 22:a igår så var det min ta-in-granen-kväll, men myset förtogs av min brist på julkänslor. Tråkigt.
Medan jag och min syster klädde min gran så gjorde mamma delarna till pepparkakshuset vi ska sätta ihop idag och pappa kokade knäck!

Dock är jag överlycklig, för när jag vaknade idag (oförskämt tidigt, innan 5) så infann sig direkt ett pirr i magen - IDAG ÄR DET DAGEN FÖRE JULAFTON. Och sedan insåg jag att granen i mitt rum är klädd, så med bara ett tryck på en knapp så fylldes mitt rum av ett sådant otroligt mysigt ljus från min julgran. Det både luktade och såg helt sagolikt ut!
Innan jag gick ner och åt frukost låg jag och läste små julsagoböcker i över en timme, bland annat Bullerbyn och Pettson.

Nu efter att ha inmundigat frukosten till julkalendern, som för övrigt är SÅ BRA! Kan knappt bärga mig tills morgondagens avsnitt, är ju jättespännande!, ska jag bara mysa en stund sedan ut och springa och sedan baka lussekatter! Sedan blir det pepparkakshus-ihopsättande och skinkan ska kokas och griljeras! Myskväll vaknas, och får inte glömma - FAMILJEGRANEN ska kläs!

Hur ser er dan före dopparedan ut ?


Mina älskade marknadsgodisar
Recept finns HÄR.

Bountybollar (ca 50st små)
50g smör
½ dl ljus sirap
½ dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 påse kokosflingor (200g)

Garnering
200g ljus mjölkchoklad (jag använde Marabou's - MUMS!)

Blanda alla ingredienserna i en kastrull utom kokosen och chokladen och koka i 5-8 minuter tills smeten börjar bli lite seg. Tillsätt kokosen.
Låt smeten stelna något och rulla sedan små bollar och lägg dem på en skärbräda. Ställ dem i kylenca 30 minuter.
Smält chokladen över vattenbad. Doppa kokosbollarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper.
Förvara dem sedan svalt.

Kola med pepparkakssmul (ca 20st små ischokladformar)
1½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
½ dl strösocker
12 små pepparkakor

Krossa pepparkakorna.
Ha i alla ingredienser utom pepparkakorna i en kastrull. Koka upp kolasmeten, rör hela tiden.
Koka i ca 20-25 minuter, men gör kulprovet då och då för att få den perfekt sega kolan.
När kolan är färdig, varva smeten i formarna med pepparkakssmul (kola, smul, kola).
Garnera med smul överst.
Låt svalna och stelna kallt, fortsätt sedan förvara dem svalt.

Min gran♥

7 kommentarer:

  1. Åh, ditt rum ser så mysigt ut :)

    SvaraRadera
  2. Hoppas du får en riktigt GOD JUL! Kram Marie

    SvaraRadera
  3. Lina! En riktigt God Jul önskar jag dig! Hoppas du får en minnesvärd jul med alla nära och kära. Tack för alla inlägg och en rolig tid tillsammans över bloggen :)
    Kram
    Helena

    SvaraRadera
  4. GOD JUL LINA! :) Hoppas du får en superjulafton :) KRAM Lisa

    SvaraRadera
  5. God fortsättning, hoppas att julen var bra!

    SvaraRadera
  6. Åh, det här såg ju sjukt mysigt ut. Jag är fortfarande på när det gäller pyjamasparty ;)

    SvaraRadera