lördag 18 december 2010

Gårdagens julbak

Trots stress över plugg och diverse så såg jag till att ta en paus igår och bakade då tillsammans med mamma både vörtbröd, saffransbiscotti och lussekatter - imponerande va?
Måste säga att allt blev toppen, blev jätteglad över att jag tyckte om Vörtbrödet - nu behöver jag inte fundera på vad jag ska ha för bröd till jul :) Ett tack måste skänkas till min moster som gav mig recept, tusen tack! Dock jäste brödet ut lite för mycket på plåten, så när jag ska göra ett nytt (på onsdag kanske) får det bli mer mjöl i degen.
Lägger upp recepten på biscottina och brödet (hoppas det är okej moster), för det vore alldeles för egoistiskt att inte dela med sig av sådana här godsaker!

Hur går det för er andra? Rullar julstöket på bra eller håller ni på att övergöda småfåglarna med brända kakor och degiga bullar? :)

Mammas saffransbiscotti (3 längder - ca 50st)
150g grovhackade sötmandlar
75g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
0,5g saffran (1pkt)
3 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 200grader.
Mal saffranet tillsammans med en sockerbit i en mortel (för att få ut smakerna ordentligt). Rör socker, smör och saffran poröst med elvisp eller för hand. Vispa/rör ner ett ägg i taget.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel och rör ner i smeten. Vispa tills allt är blandat - inte längre.
Rulla degen till tre (eller två) längder. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda längderna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut plåten och sänk samtidigt ugnstemperaturen till 120grader.
Låt längderna svalna något och skär dem sedan i långa sneda snitt. Lägg biscottina på plåten med ytan uppåt och torka dem i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är torra.
Förvara dem i en fin burk.
SMARR!

Majsans jullimpa med öl (2 limpor)
1 burk öl eller pilsner (33cl)
½ paket jäst (25g)
2 tsk salt
2 msk matolja
3/4 dl sirap
1 msk stött anis och fänkål
13-14 dl vetemjöl (lantvetemjöl)
Sätt ugnen på 200 grader.
Ljumma ölet fingervarmt (37grader). Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av ölet. Tillsätt resten av ölet, salt, olja, sirap och kryddor.
Arbeta in mjölet (lite i taget) väl, spara lite till utbakningen. Jäs degen övertäckt i 40minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta väl tills den är smidig. Dela den i 2 delar och forma dem till två avlånga bröd. Lägg dem på en plåt och låt dem jäsa övertäckta i ytterligare 40 minuter.
Grädda dem först i 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt dem eftergrädda i 20 minuter.
Låt dem svalna på ett galler och sedan är det bara att avnjuta med smör eller julskinka (om ni har någon ännu, det har inte jag ..).

Lycka till i julbaket!

2 kommentarer:

  1. så härligt juligt det måste dofta nu hos dej.

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att du får lite tid till bakning också från plugget.. jag tror pluggandet blir så mycket roligare sen igen ;)

    Vi hade också massa juldofter i köket igår.. :)

    SvaraRadera