söndag 18 november 2012

Saffran- och kardemummaknutar♥

Jag har som alla vet fått en ordentlig dille på saffran den här hösten och jag längtar mer än någonsin efter att få sätta tänderna i årets första hembakta lussekatt, men nej - mitt julsamvete säger att det får jag inte göra förrän julsakerna är intagna och tills det är det nu bara en vecka kvar (WII!). Men det faktumet stillade ju inte mitt sug direkt, så istället gjorde jag helt underbara saffrans- och kardemummaknutar a´la Leila igår - och ja, även om det inte helt tog bort mitt sug så mildrades det rejält. 
Jag lovar er, dessa är så magiskt goda - smälter i munnen och fyller magen med bara kärlek!

Saffrans- och kardemummaknutar (ca 20 st stora)
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 påsar saffran (á 0,5g)
50 g jäst
½ tsk salt
2 dl socker
250g kesella (10%)
100g smör, rumsvarmt
ca 13 dl vetemjöl special
Fyllning
200g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 msk malen kanel
½ msk kardemummakärnor
Pensling
1 ägg
½ dl ljus sirap
2 tsk vatten
Garnering
1 msk kardemummakärnor
½ dl strösocker

Mortla saffran tillsammans med lite socker (får ut smaken mer).
Värm mjölk, grädde och saffran till fingervarmt. Lös upp jästen i degvätskan.
Tillsätt salt, socker och kesella, rör samman. Tillsätt smör och mjöl, lite i taget (för mycket mjöl = degen jäser dåligt).
Knåda degen väl i maskin eller för hand och låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.
Fyllning. Blanda smör, socker, kanel och nystötta kardemummakärnor till en krämig fyllning.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i två bitar och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta. Bre på fyllningen.
Vik den ena långsidan mot den andra. Skär i 4 cm breda remsor och skär i snitt som delar varje remsa nästan helt, så att det ser ut som ett par byxor.
Vrid och snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 225grader.
Stöt kardemummakärnor till garnering och blanda med socker.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Grädda dem sedan i ugnen ca 10 minuter.
Rör ut sirapen med vattnet. Pensla bullarna med blandning när du tar ut dem ur ugnen. Strö sedan över kryddsockret.
Låt svalna på gallret.


Njut! (det gjorde jag, tre stycken slank det ner ;)

9 kommentarer:

  1. Dom ser verkligen goda ut, jag försöker att inte baka så mycket än för det kommer att ta slut innan julen ändå.

    SvaraRadera
  2. Nämen fy satan vad gott det ser ut!! Jag har också haft ett märkligt starkt sug efter lussebullar i år. Tidigare år har det alltid vart pepparkakorna jag längtat mest efter, men inte i år så jag längtar löjligt mycket efter första advent när vi ska baka lussekatter! :)

    SvaraRadera
  3. Sv: precis, jag tror som du att det blir bra att åka bort en sväng. Du är klok du! :)

    SvaraRadera
  4. Guuud så gott det ser ut! Det vattnas i munnen bara jag ser på bilderna, kan bara tänka mig hur fantastiskt de smakade på riktigt. Jag fullkomligt älskar bullar av alla dess slag och kan knappt bärga mig tills det är "ok" att baka lussebullar!

    SvaraRadera
  5. Alltså jag har ju smakat Saffransrisifrutti nu och jag trodde ett tag att jag hamnat i himlen! Jag kan verkligen förstå vad du menar, imorn ska jag handla fler!!

    SvaraRadera
  6. Hejsan Lina!!!
    Jag har en fråga!
    Jag skulle vilja ha receptet på rocky road som inte var det som Leila rekommenderade. Gjorde något förra året efter recept från mamma, Axel&Ylva, Nils... Har du det att dela här på bloggen?=)

    SvaraRadera
  7. Självklart, receptet finns här: http://sagojul.blogspot.se/2011/12/julstok-och-akta-julkanslor.html

    Ta hand om dig!

    SvaraRadera