söndag 19 oktober 2014

Julen 2014s första julbak

Idag kunde jag inte hålla mig mer. Mamma skulle komma på fika så det var ett ypperligt tillfälle för årets första julbak att äga rum. Vill inte äta lussebullar riktigt än, så det blev besläktade bullar istället. Dessa saffran- och kardemummaknutar gjorde jag för första gången förrförra året, och blev förälskad direkt. Kardemummabullar är ju helt fantastiska i sig, men tillsammans med saffran blir smaken helt sagolik! Mumsade gladeligen i mig en (STOR) bulle tillsammans med en kopp kaffe till ljudet av julmusik och under samtal med älskade mamma. Bra eftermiddag.

Saffran- och kardemummaknutar (20st stora)
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 påsar (1 g) saffran
50 g jäst
½ tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella/kvarg (10%)
100 g smör/margarin, rumstempererat
ca 13 dl vetemjöl special

Fyllning
200 g smör/margarin, rumstempererat
1 dl strösocker
1 msk malen kanel
½ msk kardemummakärnor, nystötta

Pensling
1 ägg
½ dl ljus sirap
2 tsk vatten

Garnering
½ msk kardemummakärnor, nystötta
1/4 dl strösocker

Mortla saffran tillsammans med lite strösocker. Värm mjölk, grädde och saffran till 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt sedan salt, socker och kesella/kvarg. Tillsätt slutligen smör och mjöl, lite i taget. Bearbeta degen för hand eller i maskin så den blir smidig, låt sedan jäsa under duk i cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Fyllning: Blanda smör, socker, kanel och nystötta kardemummakärnor till en krämig fyllning.
Ta upp degen på mjölad bänk. Dela degen i två bitar och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta. Bre på fyllningen. Vik sedan den ena långsidan mot den andra. Skär i tio remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt som ett par byxor. Vrid och snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jästa under duk i cirka 40 minuter.
Stöt kardemumma till garneringen och blanda med sockret.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädde dem i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Rör ut sirapen med vatten. Pensla de färdiggräddade bullarna med sirapblandningen och strö över kryddsockret.
Låt svalna på galler.

NJUT ♡

6 kommentarer:

  1. Ååååh! Jag är så sugen på saffransbullar, men vår ugnslucka är trasig och vår nya spis kommer inte förrän om en och en halv vecka...

    SvaraRadera
  2. Åh det låter gott! Får se hur länge till jag kan hålla mig innan det blir lussebullar här...

    SvaraRadera
  3. Å, vad gott!
    Kram från Australien♥ ~Pernilla

    SvaraRadera
  4. Jag har varit sugen på saffransbullar ett tag men ska vänta till i mitten på november då vi ska ha ett litet glöggmingel

    SvaraRadera
  5. Oj vad gott! Kunde inte hålla mig från att köpa en saffranskaka för någon dag sen, men hembakat är bäst..

    SvaraRadera